Lifestyle

Što je rinitis – uzrok, simptomi, liječenje

Upala sluznice nosa se zove rinitis

U narodu je zovu “kijavica” zbog kihanja koje prati obilno curenje nosa, nadraženost i otečenost sluznice nosa (ponekada i očiju), pojačano nakupljanje sluzi u grlu i sve nalikuje na prehladu.

Tako izgleda, ali uzrok takvog stanja može biti bakterijski, virusni ili alergijski. Upala sluznice nosa se zove rinitis koji može biti alergijski i nealergijski, vanjski simptomi mogu biti slični, ali liječenje se ipak provodi prema uzrocima koje treba laboratorijski utvrditi, naročito ako se stalno vraća.

Za sumnju na alergijski treba napraviti alergo testove da se vidi kojih alergena se trebate čuvati, a alergolog će vam vjerojatno prepisati antihistaminike, kod težih slučajeva i kortikosteroide.

Kod težih slučajeva se provodi posebna hipersenzibilizacija ovisno o tome javljaju li vam se takve alergijske reakcije povremeno (vanjski alergeni vezani za godišnja doba i lokalitete, trave cvijeće) ili stalno (unutarnji alergeni, kućna prašina, perje, grinje, plijesni, dlake kućnih ljubimaca, zimsko doba).

U oba slučaja treba provoditi i prevenciju i ne izlagati se alergenima.

rinitis
Što je rinitis - uzrok, simptomi, liječenje

Nealergijski ili obični rinitis može imati različite uzroke

Rinitisi se uz one alergijske dijele na akutne, kronične, atrofične, i vazomotorne. Nealergijski ili obični rinitis može imati različite uzroke, pa je uputno napraviti bris nosa da se eventualno izolira uzročnik.

Među uzrocima se u literaturi spominju i agresivne kemikalije i druge tvari koje možda svakodnevno koristite.

Akutna upala sluznice nosa može biti praćena kihanjem i curenjem nosa, a može se pojavit i začepljenost nosa i nemogućnost da ga ispušete, ako su krivci bakterije trebate antibiotike.

rinitis
Rinitisi se uz one alergijske dijele na akutne, kronične, atrofične, i vazomotorne.

Vazomotorni rinitis je kronična bolest nepoznatog uzroka, suhi zrak ga pogoršava, može biti posljedica proširenja krvnih žila u sluznici nosa, a atrofični nastaje zbog skleroze sluznice nosa i obično je posljedica starenja.

Neke sistemske bolesti se manifestiraju i čestim infekcijama i upalama sluznice nosa, a čini se da su mala djeca i trudnice posebno osjetljive skupine na upale sluznica nosa.

I pretjerana upotreba lijekova za sluznicu nosa može rezultirati češćim rinitisom, kao i jaki mirisi, duhanski dim i zagađen zrak (smog).

Akutni dovodi do svrbeža, kongestije nosa, rinoreje i kihanja. Simptomi i znakovi kroničnog rinitisa su slični, ali mogu obuhvaćati gnojnu rinoreju i krvarenje.

Atrofični izaziva poremećenu prohodnost nosne šupljine, stvaranje krusti, anosmije i epistakse koja može biti opetovana i teška.

Vazomotorni izaziva kihanje i vodenastu rinoreju. Otečena sluznica može biti svijetlo do tamnocrvena. Poremećaj je obilježen razdobljima remisije i egzacerbacije.

Vazomotorni rinitis se razlikuje od specifičnih virusnih i bakterijskih infekcija nosa tome što nema gnojnog iscjetka i krusta. Od alergijskog rinitisa se razlikuje po odsutnosti alergena.

rinitis
Vazomotorni rinitis je kronična bolest nepoznatog uzroka, suhi zrak ga pogoršava.

Rinitis i prevencija na prirodne načine

Bolje je spriječiti nego liječiti pa rinitis i prevencija na prirodne načine imaju svoje pobornike u svim pogođenim skupinama.

Kod alergijskog rinitisa se savjetuje ispiranje sluznice nosa slanom vodom sa malo sode bikarbone (prvo jednu nosnicu pa onda drugu nosnicu), inhaliranje (parenje) sa i bez eteričnih ulja, i savjetuju se topli napitci od đumbira (prirodni antihistaminik), cimeta, češnjaka (prirodni antialergik), limuna, meda, kurkume, jabučnog octa u raznim međusobnim kombinacijama i omjerima, vrijedi ih isprobati.

Nealergijski rinitis se najčešće tretira toplim kupkama jedanput dnevno i vlaženjem prostora u kojem boravite, jer toplina i vlaga pročišćavaju na prirodan način vaše nosnice.

Vruće inhalacije (parenje) s nekoliko kapi ulja eukaliptusa ili čajevca. Stari narodni lijek je čaj od hrena i limuna, a prilikom kuhanja kajenski papar i druge ljute paprike i papričice će dospjeti udahom u sluznicu nosa i smanjiti nabreklost.

Jedenje češnjaka u svježem stanju djeluje antibiotski i protuupalno, ako ste pušač, prestanite pušiti barem dok upala ne prođe.

Izvorni članak

Preporučujemo da pročitate

Komentariši