Lifestyle

Što je whippleova bolest?

Što je whippleova bolest i zašto nastaje?

Whippleova bolest se može opisati kao rijetka bakterijska infekcija koja pogađa probavni sustav i uzrokuje smetnje u normalnom procesu probave.

Infekcija će ograničiti raspadanje hrane (posebnice masti i ugljikohidrata) i omesti sposobnost samog tijela da apsorbira hranjive tvari koje su se unijele hranom.

Osim što će utjecati na probavni trakt osobe, Whippleova bolest može utjecati i na druge organe u tijelu, uključujući oči, zglobove, mozak i srce. Ukoliko se ne liječi na odgovarajuć način, ova bolest može biti veoma ozbiljna, čak i kobna.

Bez obzira na zahvaćen dio tijela, antibiotska terapija može pružiti kvalitetno liječenje. Zašto nastaje? Navedena bolest primarno nastaje radi infekcije bakterijom koja je karakteristična za navedenu bolest.

U početku će ova bakterija utjecati na sluznicu tankog crijeva, i stvarati će malne lezije unutar zidova crijeva. Širi se na debelo crijevo, a s vremenom ukoliko se ne liječi na ostale organe tijela.

Ova bakterija je još dan danas slabo istražena, što znači da se ne zna mnogo o tome kako se ona pojavljuje u ljudskom organizmu. Vjeruje se kako dolazi iz okoliša i prenosi se na ljude.

Tko pripada u rizičnu skupinu? U nešto veći rizik oboljenja pripadaju osobe koje su česte bakterijskim infekcijama.

što je whippleova bolest
Što je whippleova bolest i zašto nastaje?

Whippleova bolest uzroci i simptomi

Jedini uzrok nastanka navedene bolesti je bakterija, točnije, karakteristična bakterijska infekcija. Ostali uzroci nisu poznati.

Da li Whippleova bolest uzrokuje simptome? Simptomi mogu biti sljedeći: Proljev, abdominalni bolovi i grčevi – osobito nakon jela, neobjašnjiv gubitak na kilaži, upale zglobova – osobito zapešća, koljena te gležnjeva, umor, osjećaj slabosti, anemija. Manje češći znakovi te simptomi uključuju: Blago povišenje tjelesne temperature, kašalj, povećani limfni čvorovi, hiperpigmentacija, nelagoda prilikom disanja, šum na srcu, povećana slezena.

Whippleova bolest može uključivati i sljedeće neurološke znakove te simptome: Teško disanje, problemi s vidom, napadaji, opća zbunjenost, gubitak pamćenja.

Važno je naglasiti kako se simptomi u mnogim slučajevima razvijaju polagano i kroz vremenski period od par godina.

Navedena bolest se neće razviti kod svih osoba koje u sebi nose bakteriju, što dovodi do zaključka da se ona razvija samo kod osoba koje imaju određenu genetsku manu u svom imunološkom odgovoru, – što znači da su osjetljiviji na bakterijske infekcije i oboljenja.

whippleova bolest
Što je whippleova bolest?

Whippleova bolest dijagnosticiranje i liječenje

Sama dijagnoza će se postaviti veoma teško, jer ipak je riječ o rijetkoj bolesti. Navedeni simptomi često upućuju na nastanak ili prisutnost Whippleove bolesti.

Kada postoji sumnja na bolest, tada će se pacijent podvrgnuti endoskopskom pregledu za gornji dio probavnog trakta, te će napraviti biopsiju sluznice tankog crijeva.

Potvrđivanje nalaza će se odrađivati pod elektronskim mikroskopom. Često se Whippleova bolest miješa sa intestinalnim infekcijama koje pokazuju slične simptome kod oboljele osobe.

Kako se liječi Whippleova bolest? Važno je naglasiti kako neliječena bolest može biti progresivna i kako može uzrokovati smrtni ishod.

 whippleova bolest
Što je whippleova bolest?

Može se uspješno liječiti uz primjenu antibiotika, no često se liječi sa miješanom terapijom lijekova (ovisno o težini oboljenja).

Nakon par dana terapije, pacijent bi trebao osjećati poboljšanje koje je popraćeno sa povlačenjem određenih simptoma. Svi crijevni simptomi bi se trebali povući unutar maksimalno tjedana.

Ponekad će pacijent morati ponoviti biopsiju tankog crijeva kako bi se ustanovilo potpuno povlačenje bakterije. Nažalost, relapsi se mogu dogoditi unutar nekoliko godina.

Ponovno ponavljanje bolesti zahtjeva jednak pristup dijagnosticiranju i liječenju.

Neki stručnjaci ne savjetuju ponavljanje biopsije sluznice tankog crijeva obzirom da makrofagi mogu perzistirati i godinama nakon liječenja.

Međutim, drugi savjetuju ponavljanje biopsije nakon godinu dana. Kod potonjeg pristupa, potrebna je elektronska mikroskopija radi dokumentiranja prisustva bacila (ne samo makrofaga). Relapsi su česti i moguće nastaju nakon nekoliko godina.

Ukoliko se sumnja na relaps bolesti, potrebno je napraviti biopsiju sluznice tankog crijeva (ovisno o zahvaćenim organskim sustavima) radi utvrđivanja prisustva slobodnih bacila.

Izvorni članak

Preporuka

Komentariši