Lepota i Zdravlje, Lifestyle

Vežbe za zujanje u ušima

Vežbe za zujanje u ušima i šta je zapravo zujanje u ušima?

Vežbe za zujanje u ušima mogu vam pomoći kod zujanja u ušima. Stalno zujanje u ušima ili tinitus je problem koji može itekako narušiti kvalitetu vašeg života. Navedena pojava se ne kategorizuje kao bolest, ona je simptom nekih drugih stanja ili bolesti.

Zujanje, hukanje, ili zvonjenje se najčešće pojavljuje u starijem dobu kao posledica pogoršanja sluha, no isto tako može da se pojavi radi izloženosti prevelikoj buci ili ako je u pitanju infekcija.

Kada se ono pojavi u mlađim godinama normalno je da se upitamo kako rešiti navedeni problem i da li postoje vežbe za zujanje u ušima? Odgovor je da, ali prvo moramo da znamo tačan uzrok nastanka za navedeno stanje. Stalno zujanje u ušima ne mora biti odmah znak da se radi o hroničnom tinitusu, ono zapravo može biti posledica stresa ili napetosti. Zujanje u ušima je prema stručnjacima normalno stanje ili pojava i svako od nas će se jednom susresti s njime.

Znamo kako uobičajeno mi nevažne zvukove iz okoline izbacujemo i filtriramo, ali isto tako naš mozak beleži svaku buku. Setite se kako reagujete na zvuk pucketanja, fućkanja, zvonjave, pulsiranja. Svako od nas različito reaguje na ovakve zvukove, jer smo “podešeni” na drugačiju frekvenciju. Zujanje u ušima najčešće nestane kako i dođe, ali ako se ono često događa trebali bi se pitati šta je okidač za navedenu pojavu i koje vežbe za zujanje u ušima možemo da primenimo?

vežbe za zujanje u ušima

Vežbe za zujanje u ušima i prirodna rešenja

Kada se pitamo kako zaustaviti zujanje u ušima prvo tražimo rešenja koja sama možemo primeniti. Srećom, uz vežbe za zujanje u ušima postoje i prirodni načini kako možemo otkloniti osećaj zujanja. Bademovo ulje je svakako heroj ovde, ono je bogato raznim vitaminima te esencijalnim masnim kiselinama koje pomažu u lečenju uha, kardiovaskularnog sistema i snižavanju krvnog pritiska. Dovoljno je samo da natopite komadić vate u ulje i stavite u uho na način da ulje ne iscuri u uho. Pustite vatu u uhu 10 do 15 minuta i obrišite uho.

Ginko biloba se takođe pokazala uspešnom protiv zujanja u ušima. Ona je danas jedan od najboljih stimulatora za rad moždanih funkcija, potstiče cirkulaciju u mozgu i osigurava maksimalni dotok kiseonika te hranjivih stvari što znači da je izvrsna u borbi protiv raznih upala i bolova vezanih za uho. Preporučuje se da kupite tinkturu od listova ginka i primjenjivati po uputama lekara.

Gospina trava ili kantarionovo ulje se isto može koristiti kao prirodna pomoć, radi se o biljci koja ima antibakterijska te antivirusna svojstva koja pomažu kod infekcije koja je uzrokovala zujanje u ušima. Ulje i tinkturu je najbolje potražiti u biljnim apotekama i takođe primjenjivati po savetima lekara. Svakako vodite brigu da unosite u organizam dovoljno B12 vitamina i cinka, jer njihov nedostatak se takođe može menifestovati kao zujanje u ušima. Osim navedenih metoda pomažu i naravno vežbe za zujanje u ušima koje možete raditi kod kuće.

vežbe za zujanje u ušima

Vežbe za zujanje u ušima koje možete raditi kod kuće

Iako danas imamo dostupne i razne terapije koje pomažu kod zujanja u ušima, kao što smo naveli, mnogi će prvo probati sve metode koje mogu probati sami. Vežbe za zujanje u ušima su praktične i dobre za upravljanjem nastanka zujanja. Preporučuje se prvo krenuti s opuštanjem i meditacijom, jer naveli smo kako je stres jedan od glavnih uzroka navedene pojave, posebno kod mladih. Sledeća preporuka je su vežbe koje će povećati otkucaje srca, ovime se poboljšava cirkulacija u celom telu i smanjuje se zujanje.

Navodimo vam 3 osnovnih vežbi za zujanje u ušima koje možete raditi iz udobnosti svojega doma:

Vežba 1 – Maksimalno otvaranje usta, otvorite širom usta i rukom povucite bradu prema dole kako bi još više otvorili. Budite u navedenom položaju 30 ak sekundi. Vežba se ponavlja 4 puta i to u 4 sesije.

Vežba 2 – Bočno okretanje, s lagano otvorenim ustima pomaknite čeljust s jedne na drugu stranu koliko možete. Zatim upotrebite svoju šaku uz čeljust da bi je pomaknuli malo više ulevo ili udesno. Zadržite se u svakom položaju 30 ak sekundi i ponavljajte vežbu 4 puta u 4 sesije dnevno.

Vežba 3 – Srednja linija, sednite ispred ogledala i stisnite svoje zube, pazite na položaj dva srednja zuba donje čeljusti. Polako otvarajte usta dok pokušavate da zadržate dva zuba usredotočena bez pomicanja čeljusti u stranu. Ponavljajte vežbu 10 puta. Vežbe za zujanje u ušima možete raditi sami, možete ih raditi uz razne video tutoriale ili sa stručnjacima.

Preporučujemo

vežbe za zujanje u ušima
Vežbe za zujanje u ušima