Zanimljivo

Hrono hleb: 6 saveta za dobar hrono hleb

Najveća zabluda kada govorimo o zdravom životu je ta da treba potpuno izbaciti hleb iz ishrane. Beli hleb i bela brašna – da. Ali postoje zdrave zamene, zdrave varijante, a najzdraviji je hrono hleb ili beskvasni hleb. Tako bar kažu stručnjaci.

Šta je hrono hleb?

Hrono hleb je beskvasni hleb. To je hleb koji se pravi bez kvasca, sa eventualno malo sode bikarbone ili praška za pecivo, a može i potpuno bez toga. On nije namenjen samo osobamam koje su na hrono dijeti. Naprotiv, mogu ga koristiti sve osobe koje vode računa o svom telu i zdravlju. Odnosno osobe je treniraju i koje znaju rasporediti trening u 7 dana . Hrono hleb je potpuno zdrav, uglavnom bez glutena (u zavisnosti od toga koja brašna koristite), pun vlakana, proteina i vitamina (čiji sastav opet varira u zavisnosti od vrste brašna koja se koriste u izradi hleba).

U izradi hrono hleba možete koristiti razna semena, koja mu daju posebnost i ukus. Ako želite da napraviti zdrav hrono hleb, preporučujemo vam upotrebu brašna od heljde, spelte i raži.  Ako ikako možete, izbegnite belo brašno. Ono će hlebu dati dosta skroba, a malo hranljivih sastojaka, a sve to je loše za naš organizam.

Dijetetska vlakna koja sadrži hrono hleb poboljšavaju metabolizam i cirkulaciju, stimulišu probavu, snižavaju šećer i holesterol u krvi.

hrono hleb
Hrono hleb je beskvasni hleb

Kome je namenjen hrono hleb?

Hrono ishrana je postala jako popularna zadnjih godina. Oni koji su se odlučili na ovakav režim, tvrde da je priprema obroka jednostavna, namirnice su manje više poznate i već ih imamo u domaćinstvima, mogu da se konzumiraju i hleb i slatkiši, naravno određeni ali i to je nešto. A najvažnije je da se kilogrami zaista tope, zdravstveni problemi rešavaju, energija se podiže i doživljava se zaista jedan procvat tela i duha.

Glavna caka ove dijete je u pravilnom kombinovanju namirnica i u razmacima između obroka. Trebalo bi da proteknu 4 – 6 h između dva obroka, idealno je 5 h. Iz ishrane se izbacuju šećeri, aditivi i trans masti, a ono što je dozvoljeno da se jede, ne mora da se meri “na kašičicu”. Možete jesti dozvoljene namirnice dok se ne osetite sitim, bez bojazni da ste upropastili sebi kalorijski unos u toku obroka ili dana.

Dakle, bilo da izaberete da samo umesto uobičajenog hleba počnete da jedete hrono hleb, ili da se potpuno bacite na hrono dijetu, nećete da pogrešite. Ovaj hleb mogu da jedu svi, i deca i odrasli.

6 saveta za dobar hrono hleb

  1. Prvo morate da istražite brašna i da naučite kako se sa kojim radi. Nije svako brašno isto i nije svaki hleb isti. Za početak je najbolje da pravite hleb od 2-3 vrste brašna, da mešate manje količine pa ćete vremenom da shvatite šta je za vas najbolje.
  2. Ostavite smesu za hleb da duže odstoji, da se fermentiše. Smesa za hrono hleb deluje malo žitko u odnosu na običan hleb. Ako smesu ostavite preko noći, ona će se zgusnuti i fermentisati, dobiće neku “gumenastu” strukturu. Baš tako i treba da bude.
  3. Ako u hleb dodajete prašak za pecivo ili sodu bikarbonu sa limunom, dodajte ih pred mešenje, a ne na početku.
  4. Ako nemate mnogo vremena da čekate da se hleb fermentiše, umesto obične vode za podmesivanje hleba koristite kiselu vodu. Ona će vam dati vazdušastu, rupičastu strukturu.
  5. Dužina pečenja hleba zavisi od rerne, ali peku se uglavnom oko 45 – 60 min. Pecite hrono hleb u široj i plićoj tepsiji, probajte čačkalicom da li je gotov. Da se ne bi spljeskao, nikako ne secite topao, niti ga hladite u tepsiji u kojoj je pečen. Najbolje da ga izvadite i umotate u vlažnu krpu, da korica odmekani, pošto hrono hleb ima vrđu koricu.
  6. U testo za hleb uvek dodajte so, da bi hleb bio ukusniji. Na 0.5 kg brašna ide 1 kašičica soli.
hrono hleb
Hrono ishrana je postala jako popularna zadnjih godina

Recepti za hrono hljeb

Iako sada u mnogim marektima i pekarama u ponudi možete da nađete hrono hleb, mi vam dajemo nekoliko recepata kako biste mogli sami sebi da napravite ovaj zdrav, beskvasni hleb kod kuće.

Integralni hrono hleb sa semenkama

Sastojci:

  • 0.5 kg pšeničnog integralnog brašna
  • 1 kašika brašna od heljde
  • 1 kašika brašna od ječma
  • 1 kašika brašna od raži
  • 2 kašike suncokretovog semena
  • 2 kašike lanenog semena
  • 2 kašike semena golice (bundevino seme)
  • 1 prašak za pecivo
  • so
  • 500 ml vode

Priprema:

Pomešati sve vrste brašna, dodati u to semenke, so, prašak za pecivo i polako vodom zamesite hleb. Vlažnim rukama oblikujte veknu, pospite semenkama, stavite u pleh i pecite u zagrejanoj rerni. Gotov domaći integralni hrono hleb sa semenkama poprskajte vodom i zavijte u krpu, da se hladi.

Hrono hleb od spelte

Sastojci:

  • 3 šolje speltinog brašna (šolja od 250 ml)
  • 1 šolja vode
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • malo sode bikarbone (na vrh kašičice)
  • po želji, malo soka od limuna ili limete

Priprema se isto kao i prethodni hleb.

Ražani hrono hleb

Sastojci:

  • 300 g ražanog brašna
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašika suncokretovog semena
  • 1 kašika mlevenog lanenog semena
  • 1 kašika golice
  • 1 kašika susama
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • so
  • 300 ml mlake vode

Priprema se kao i prethodni hleb.

hrono hleb
Napravite beskvasni hleb kod kuće

Postoji još mnogo varijanti hrono hleba. Ovo su samo neke koje smo mi izdvojili, a vi svakako možete pronaći svoju idealnu kombinaciju.

Preporuka

Komentariši