Koliko kalorija troši plivanje – AdresarSporta.rs

Koliko kalorija troši plivanje

Ako želite da izgubite višak kilograma, pored regulisanja dnevne ishrane, veoma je važno da u svoj život unesete i fizičku aktivnost. Jedna od najboljih i najefikasnijih vježbi i sportova koje možete raditi tokom cijele godine je plivanje. Čak je i poznato koliko kalorija pliva pliva tako da ćete moći vrlo dobro organizirati trening i pratiti rezultate treninga. U posljednje vrijeme fizička aktivnost postaje veoma važna jer smo sve svjesniji koliko ona utiče na zdravlje svakog čovjeka. S druge strane, pojavom društvenih mreža koje su orijentirane na fizički izgled, raste potreba da ljudi izgledaju što bolje.

Plivanje je savršena aktivnost za mršavljenje, a jedina mala mana je činjenica da ne možemo svi plivati ​​tijekom cijele godine. Oni koji imaju priliku plivati ​​svaki dan, bilo na moru kada je lijepo vrijeme ili u bazenima, trebali bi maksimalno iskoristiti ovu pogodnost i iz prve ruke uvjeriti koliko kalorija troši plivanje. Naime, plivanje, osim što topi vaše višak kilograma, ne stvara pritisak na zglobove, pa je pogodno za osobe koje imaju ograničenja u vidu kretanja po tvrdim podlogama.

Koliko kalorija troši plivanje i gdje plivati

Koliko kalorija troši plivanje zavisiće od nekoliko faktora među kojima su fizičke predispozicije plivača kao i stil plivanja. Na primjer, plivanjem slobodnim stilom ili stilom delfina kalorije neće biti jednako potrošene. Također nećete moći plivati ​​u svim stilovima od samog početka jer su neki stilovi plivanja zahtjevniji, kako tehnički tako i fizički.

Zahtjevniji stil plivanja će sagorjeti više kalorija i efikasnije ojačati vaše mišiće. Sljedeća stvar koja ovisi o utrošku kalorija tokom plivanja je vrijeme koje provodite plivajući kao i uslovi u kojima plivate. Logično, nije važno plivate li u bazenu gdje je voda relativno mirna ili na moru gdje vam valovi otežavaju plivanje. Bazeni su savršeno mjesto za početnike gdje mogu sagorjeti kalorije i izgubiti težinu. More se preporučuje iskusnijim kupačima, jer je u moru teže plivati. Pročitajte koliko kalorija unosite i koliko kalorija unosite u sljedećem odjeljku.

Koliko kalorija troši plivanje i koji stil plivanja troši najviše kalorija

Univerzalni odgovor na pitanje koliko kalorija troši plivanje bio bi taj da plivanje troši puno kalorija, kao rijetko koja fizička aktivnost. Ne postoji niti jedna mišićna grupa, niti jedna ćelija u tijelu koja se ne aktivira kada plivamo, jer da bismo ostali na površini i plivali, moramo koristiti sve svoje mišiće. Zato je jasno da plivanjem sagorevamo mnogo kalorija. Broj sagorjenih kalorija u istom periodu plivanja može se povećati ako ili smanjiti promjenom tehnike plivanja.

Koliko kalorija troši plivanje zavisiće i od težine plivača, pa će plivač težak oko 60 funti sagoreti do 420 kalorija plivajući slobodnim stilom umerenog intenziteta, 60 minuta. Jednako toliko kalorija će se potrošiti plivanjem prsno, dok će se broj unesenih kalorija u istom vremenskom periodu povećati ako pređete na plivanje s delfinima. Plivanje u stilu delfina će sagorjeti do dva puta više kalorija nego slobodnim stilom ili prsnim stilom. U svakom slučaju, plivanje je aktivnost koja će sigurno sagorijevati kalorije mnogo efikasnije od mnogih drugih fizičkih aktivnosti.

Tagovi:

www.arz.hr

Related post

O autoru

Dodaj komentar