Lifestyle

Što je progesteron

U nastavku saznajte što je progesteron

Što je progesteron? Progesteron je hormon koji proizvodi ženski reproduktivni sustav tijekom menstrualnog ciklusa i tijekom trudnoće.

Njegova glavna uloga je pripremiti maternicu za prihvat oplođene jajne stanice, održati trudnoću i pripremiti dojke za proizvodnju mlijeka nakon poroda.

Tijekom menstrualnog ciklusa, ovaj hormon se proizvodi u drugoj polovici ciklusa nakon ovulacije. Ako dođe do oplodnje jajne stanice, hormon pomaže u održavanju trudnoće i količina progesterona će se postupno povećavati kako se fetus razvija, a ako do oplodnje ne dođe, razina progesterona u tijelu žene opada, čime će se započeti novi menstrualni ciklus.

Također ima i druge funkcije, poput reguliranja krvnog tlaka, poticanja rasta kose, poboljšanja raspoloženja i smanjenja anksioznosti.

Proizvodnja progesterona nastaje u jajnicima kod žena, točnije u žutim tijelima koja nastaju nakon ovulacije.

Žuto tijelo proizvodi navedeni hormon, koji pomaže pripremiti maternicu za prihvat oplođene jajne stanice.

Može se proizvoditi u malim količinama u nadbubrežnoj žlijezdi i placenti tijekom trudnoće. Muškarci također proizvode progesteron u manjim količinama u testisima i nadbubrežnoj žlijezdi.

što je progesteron
Što je progesteron

Zašto je još progesteron važan

Osim pripreme maternice za prihvat oplođene jajne stanice i održavanja trudnoće, progesteron ima i druge važne funkcije u tijelu.

Ključan je za regulaciju menstrualnog ciklusa kod žena. On pomaže u pripremi endometrija, unutarnjeg sloja maternice, za prihvat oplođene jajne stanice.

Njegova razina u tijelu utječe na sazrijevanje folikula i ovulaciju, te kontrolira krvarenje i dužinu menstrualnog ciklusa.

Može djelovati kao vazodilatator i pomoći u smanjenju krvnog tlaka. Pomaže u pripremi tijela za trudnoću i potiče rast mliječnih žlijezda u dojkama kako bi se pripremile za dojenje nakon poroda.

Također poboljšava kvalitetu sna odnosno ima umirujući učinak na tijelo i može poboljšati kvalitetu sna. Sudjeluje u regulaciji raspoloženja budući su niske razine progesterona povezane s promjenama raspoloženja i anksioznošću kod nekih žena.

Upravo zbog toga, progesteron se ponekad koristi kao tretman za anksioznost i depresiju.
Ovaj hormon pomaže u pripremi dojki za dojenje i može utjecati na njihovu veličinu i osjetljivost.

Može utjecati na kvalitetu kože i kose, poboljšavajući njihovu hidrataciju i elastičnost.

što je progesteron
Što je progesteron

Kako tijelo regulira i proizvodi progesteron

Razina progesterona u tijelu regulira se složenim sustavom hormonalne povratne sprege. Proizvodnju progesterona kontroliraju hipotalamus, hipofiza i jajnici.

U slučaju trudnoće, posteljica također proizvodi progesteron koji pomaže u održavanju trudnoće. Razina progesterona u krvi raste nakon ovulacije i dostiže vrhunac otprilike tjedan dana prije menstruacije.

U nekim slučajevima, hormonalni poremećaji mogu utjecati na razinu progesterona u tijelu. Na primjer, sindrom policističnih jajnika (PCOS) može uzrokovati nisku razinu progesterona, što može utjecati na plodnost.

što je progesteron
Što je progesteron

U takvim slučajevima, liječenje može uključivati ​​suplementaciju progesterona kako bi se pomoglo u postizanju trudnoće.

Niske razine progesterona kod žena mogu imati različite nuspojave, ovisno o uzroku i trajanju niskih razina hormona.

Neki od mogućih simptoma su neredovite menstruacije, povećan rizik od pobačaja, teška ili bolna menstruacija, povećana anksioznost ili depresija, smanjeni libido, povećan rizik od osteoporoze, progesteron pomaže u održavanju zdravih kostiju, pa niska razina hormona može povećati rizik od osteoporoze.

Niska razina progesterona može utjecati na kvalitetu sna i uzrokovati probleme sa spavanjem. Kod sumnje na nisku razinu progesterona, najbolje je posavjetovati se sa svojim liječnikom kako bi se utvrdio uzrok i odredio odgovarajući tretman.

Previsoka razina progesterona kod žena može uzrokovati različite nuspojave, ovisno o uzroku i trajanju visokih razina hormona.

Previsoka razina progesterona može uzrokovati umor i pospanost, zadržavanje tekućine u tijelu, što može dovesti do oticanja i povećanja tjelesne mase, može povećati apetit i dovesti do prejedanja.

Previsoka razina progesterona može utjecati na proizvodnju sebuma u koži, što može dovesti do pojave akni. Previsoka razina progesterona može utjecati na raspoloženje i uzrokovati promjene raspoloženja.

Previsoka razina progesterona može utjecati na kvalitetu sna i uzrokovati poremećaje spavanja. Može uzrokovati bolne menstruacije i grčeve.

Previsoka razina progesterona može smanjiti želju za seksom.
U slučaju visoke razine progesterona, važno je utvrditi uzrok i odrediti odgovarajući tretman.

U nekim slučajevima, visoke razine progesterona mogu ukazivati ​​na ozbiljniji zdravstveni problem, poput tumora jajnika ili nadbubrežne žlijezde.

Stoga je važno posavjetovati se sa svojim liječnikom kako bi se utvrdio uzrok i odredio odgovarajući tretman.

Izvorni članak

Preporučujemo da pročitate

Komentariši