Lifestyle

Gnojna angina – uzrok, simptomi, liječenje

Gnojna angina može biti primarna i sekundarna bolest

Neki od djetinjstva najviše pamte grlobolje, svaki čas povišena temperatura, bol i stezanje u grlu, teškoće s gutanje, teškoće s disanjem, umor i malaksalost, a za sve su bili krivi streptokoki, mandule ili tonzile koje bi bakterije napale i često i treći krajnik kao dodatna komplikacija.

Gnojna angina može biti primarna i sekundarna bolest, primarna je uvijek bakterijska, javlja se naglo bolovima u grlu čak i prije nego što se pojavi povišena temperatura i ostali simptomi.

Gnojna angina kao sekundarna bolest javlja se kod naglog pada imuniteta i može biti i virusnog porijekla. Bakterijska streptokokna angina se uvijek liječi antibioticima u kućnoj njezi, kod virusne upale grla antibiotici ne pomažu.

Nekada se češće pribjegavalo kirurškom vađenju krajnika, danas se to rjeđe radi, jer mandule ipak zaustavljaju uzročnike infekcija da se na spuste na bronhe i pluća iz kojih se uzrok infekcije penje u grlo kod sekundarne angine.

Eventualno se kirurški uklanja treća mandula ako su angine i bolesti dišnog sustava prečeste.

Prostamid - Za zdravu prostatu

gnojna angina
Gnojna angina - uzrok, simptomi, liječenje

Gnojna angina najviše pogađa populaciju vrtićke djece

Uzrok infekcija grla mogu biti bakterije ili virusi i neke druge bolesti od kojih dijete već boluje. Gnojna angina najviše pogađa populaciju vrtićke djece u dobi od tri do šest godina, ali može pogoditi i školsku djecu u vrijeme kada vladaju respiratorni virusi.

Primjerice ako se pojavi mononukleoza uskoro ju prate i grlobolje.

Simptomi su uvijek crveno otečeno grlo, otečene tonzile, katkad pokrivene bijelim mrljama i nakupinama i liječniku se treba javiti odmah da se izbjegnu komplikacije.

gnojna angina
Gnojna angina - uzrok, simptomi, liječenje

Gnojna angina kao sekundarna bolest uzrokovana padom imuniteta može pogoditi sve dobne skupine iako su i tu djeca najosjetljivija.

Kod bakterijskikih angina antibiotici daju rezultate već za nekoliko dana, zato je važno javiti se liječniku čim se pojave simptomi, najkasnije 48 sati nakon pojave simptoma.

Liječnik će utvrditi koja vrsta angine je i kako je liječiti. Fizikalni pregled i bris grla su dostatni da se utvrdi radi li se o bakterijskoj ili virusnoj infekciji grla.

gnojna angina
Gnojna angina - uzrok, simptomi, liječenje

Gnojna angina i moguće komplikacije

Samo to da temperatura stalno raste je dovoljno alarmantno da što prije odete s djetetom doktoru, nemojte čekati da pređe 39°C, jer neliječena angina može donijeti mnogo veće nevolje.

Gnojna angina i moguće komplikacije mogu utjecati na stanje djetetovih ušiju, nosa, sinusa, očiju, mozga, bronha, pluća, srca, bubrega i bilo kojeg drugog organa.

Oticanje krajnika i sluznice ždrijela uz nakupljanje sluzi i gnoja može djetetu zapriječiti i potpuno onemogućiti gutanje i disanje i dijete se doslovno može ugušiti.

Neliječene gnojna angina može biti uzrok upale bubrega, reumatske groznice, dovesti do poremećaja sluha i govora, infekcija se može proširiti na kožu, zglobove, bilo gdje.

Dijete mora do kraja poiti propisane antibiotike u protivnom se infekcija brzo vraća, često u još težem obliku.

Za virusne angine medicina još nema lijeka, zato oporavak traje najmanje dva tjedna, a samo liječenje se svodi na mirovanje, ublažavanja boli, snižavanje temperature, olakšavanje disanja, a tu pomaže i uzimanje puno tekućine i ovlaživanje zraka.

Streptokokna upala grla – simptomi

Najčešće, streptokokna upala grla pogađa djecu i adolescente u dobi od pet do petnaest godina, no može se javiti i kod odraslih osoba.

Glavni simptomi infekcije su vrućica, grlobolja, povećani krajnici prekriveni žućkasto-bijelim mrljama, bol pri gutanju, raširena bol, gubitak apetita, male crvene točkice na stražnjoj strani nepca, osjetljivi limfni čvorovi na vratu, crvenkaste točkice u grlu, groznica, znojenje.

Simptomi upale grla slični su onima kod upale grla uzrokovane virusom ili drugom bolešću.

No, budući da su upalni procesi kod djece izraženiji, mogu se javiti problemi s disanjem, bolovi u trbuhu, crvenilo i osip na koži. Upravo zbog toga liječnik mora obaviti pregled kako bi utvrdio pravi uzrok.

Dijagnoza se obično postavlja fizičkim pregledom i laboratorijskim pretragama. Kako bi potvrdila streptokokna upala grla, liječnik će posebnim testovima utvrditi prisutnost ili odsutnost bakterije.

Liječenje upale ovisi o tome je li infekcija uzrokovana streptokoknom bakterijom skupine A ili drugim bakterijama ili virusima.

Preporuka