Lifestyle

Upala Gušterače – simptomi i uzroci problema

Oprezno s bolovima u trbuhu možda je upala gušterače

Pankreatitis je upala gušterače koja se javlja u akutnom i kroničnom obliku, a prvi simptomi su obično bolovi u trbuhu, osim toga moguć je i karcinom gušterače.

Dakle, oprezno s bolovima u želucu i u trbuhu, možda je gušterača koja je smještena i gornjem dijelu trbušne šupljine ispod i iza želuca.

Upala gušterače nastaje zbog toga što ju počnu napadati i uništavati vlastiti enzimi. Akutni i kronični pankreatitis se razlikuju po simptomima i različito se i liječe i različito traju.

upala gušterače
Upala Gušterače - simptomi i uzroci problema

Gušterača je vrlo važan organ u ljudskom tijelu, nazivaju ga žlijezdom jer proizvodi hormone (inzulin), ali dijelom probavnog sustava jer proizvodi enzime koji reguliraju i omogućuju urednu probavu.

Akutni pankreatitis nastaje naglo, praćen je jakim bolovima u gornjem dijelu trbuha koji se šire i u područje leđa, pogađa populaciju u dobi između 40 – 70 godina, kod muškaraca je najčešći uzrok alkoholizam, kod žena žučni kamenci.

GoSlim - smršaj zdravo

No mogući su i drugi uzroci, poput traume, tromboze, šoka, disbalansa kalcija, dugotrajnog uzimanja kortikosteroida.

upala gušterače
Upala Gušterače - simptomi i uzroci problema

Vaša upaljena gušterača ima dobru prognozu ako odmah odete liječniku

Skloni smo sami sebe liječiti, vjerovati da imamo probavne tegobe, čekati da samo od sebe prođe, ali akutni pankreatitis može toliko boljeti da će vas bol natjerati da ozbiljno shvatite to što vas je snašlo.

Vaša upaljena gušterača ima dobru prognozu ako odmah odete liječniku koji će nakon fizikalnog pregleda zatražiti pretrage krvi, stolice, urina i eventualno vas poslati na ultrazvuk ili CT.

Liječenje je obično konzervativno, lijekovima, a kirurška intervencija je rjeđe potrebna.

Koliko dugo će se vaša gušterača oporavljati ovisi o intenzitetu upale i koliko se ona proširila, ali ako je ne liječite akutni pankreatitis može završiti i smrtnim ishodom.

Kronični pankreatitis nastaje postupno, kroz neko duže vrijeme i progresivnog je karaktera i nikako nije posljedica neliječenog akutnog pankreatitisa koji može fatalno završiti ako se ne liječi.

Oba pankreatitisa povezuje već opisana bol u trbuhu, kod kroničnog se javljaju probavne tegobe (nakon jela), pojačana bol, gubitak apetita, vrtoglavice, masna stolica i trajni ožiljci i oštećenja na gušterači.

upala gušterače
Upala gušterače

Kronični pankreatitis simptomi

Koji su simptomi kroničnog pankreatitisa? Kao i kod akutnog pankreatitisa, glavni simptom je bol u trbuhu. Međutim, kronični pankreatitis dovodi do boli koja se ponavlja i prisutna je i nakon nekoliko dana. Kada se bol pojavi, širi se prema leđima i pogoršava se jelom i pićem.

Obično je osoba vrlo mršava. Tijelo ne luči dovoljno enzima gušterače za probavu hrane, što dovodi do gubitka težine jer se hranjive tvari ne mogu normalno apsorbirati.

Kako bolest napreduje, dolazi do trajnog oštećenja tkiva gušterače, jer se smanjuje sposobnost proizvodnje enzima za probavu hrane.

Dakle, pacijent ne može probaviti hranu što također dovodi do gubitka tjelesne težine. Ako je oštećeno više od 90% tkiva gušterače, osoba gubi sposobnost upijanja masti iz hrane, što dovodi do masnog proljeva.

Gušterača ne pokazuje uvijek jasne simptome kod raka gušterače

Karcinom gušterače pogađa ljude starije dobi, dva puta češće muškarce nego žene, a uzroci se pripisuju pušenju, zračenju, citološkim lijekovima i kancerogenim industrijskim zagađenjima.

Glavni simptomi su gubitak teka, mršavljenje, bol u trbuhu ili leđima, žutica, nadutost, mučnine, povraćanje, povećanje jetre i li žučnog mjehura, krvni ugrušci u venama i pojava dijabetesa.

Gušterača ne pokazuje uvijek jasne simptome kod raka gušterače, zato je nužno obaviti sve propisane pretrage, snimanja i preglede.

Simptomi donekle ovise o tome gdje je tumor smješten i koliko se proširio, da li je već zahvatio druge organe ili je još lokaliziran.

Gušterača se od od raka gušterače liječi operativno što je, nažalost moguće tek u oko 20% oboljelih. Inoperabilni karcinomi gušterače se liječe zračenjem, kemoterapijom i palijativno kako bi se olakšale boli i popravila kvaliteta preostalog života.

Zdravom prehranom bogatom svježim voćem i povrćem, smanjenim unosom ugljikohidrata, masti i alkohola pomažemo gušterači i općem zdravlju, a postoji i propisana prehrana kod problema s gušteračom.

Preporuka