Lifestyle

Kako naučiti skijati?

Kako naučiti skijati uz nekoliko praktičnih savjeta.

Čitanje ovog teksta možda nije najbolji način kako naučiti skijati iz jednostavnog razloga što vam za savladavanje skijanje treba praktično vježbanje. Međutim objasnit ćemo nekoliko opcija koje vam stoje na raspolaganju da bi naučili skijati. Skijanje je veoma popularna aktivnost, koja se najčešće povezuje sa zimskim praznicima.

Jednom kada naučite skijati ne ostaje vam ništa nego uživati u ovom sportu i spuštanju niz nezaboravne krajolike, okruženi sretnim i zadovoljnim ljudima. Skijaši su upravo to, sretni i zadovoljni ljudi, posebno kada se nalaze na snježnoj podlozi u planinskim predjelima.

Gledajući druge kako skijaju mogli bi pomisliti da je lagan proces kako naučiti skijati i bili bi na potpuno krivom tragu. Skijanje se sastoji od samo nekoliko međusobno usklađenih pokreta, ali pokreta koje morate dovesti do savršenstva kako bi prije svega bili sigurni za sebe i za druge skijaše u vašoj blizini. Ono što je sigurno je da ćete skijanje najlakše savladati uz pomoć trenera.

Kako naučiti skijati na skijalištu

Dva su načina kako naučiti skijati a razlikuju se u tome gdje učite skijati. Prva i ujedno najbolja varijanta je naučiti skijati na planini u sklopu treninga koje održavaju stručni treneri. Prije svega morat ćete kupiti svu opremu, koja nije ni malo jeftina. Odabir skija također nije jednostavan, međutim tu će vam najviše pomoći vaš trener.

Tada upišite jedan od programa i treninga skijanja, koji se organiziraju na svim svjetskim skijalištima. Na Sljemenu se također održavaju treninzi skijanja, nakon kojih ćete biti osposobljeni za bazično skijanje po manje zahtjevnim stazama. Sav ostali napredak će ovisit o vama, ponajviše o tome koliko često skijate. Za početak je najvažnije usavršiti pokrete i sinkronizirati rad ruku, trupa i nogu. kako naučiti skijati možete pronaći i unutar pokaznih video materijala, pa ih potražite na internetu kako bi prije savladali teoretski dio treninga.

Osim same tehnike skijanje, veoma je važno pridržavati se pravila koja su propisana za skijališta kako bi vi i drugi skijaši mogli uživati i sigurno skijati. Također veoma je važnosti znati kako odabrati skije za sebe kako biste mogli uživati u ovom divnom sportu.

kako naučiti skijati
Naučiti skijati ne možete bez pomoći trenera

Kako naučiti skijati na simulatoru

Današnja tehnologija i tehnička rješenja omogućavaju razvijanje i proizvodnju različitih simulatora. Jedan od takvih simulatora može biti vaša opcija kako naučiti skijati. Ako se nalazite na području gdje nema planina, tada simulator može biti dobra alternativa.

Simulator za skijanje možete pronaći i u Zagrebu. Korištenje simulatora kako bi naučili skijati ima određene prednost i mane u odnosu na planinu. Skijanje na simulatoru je mnogo sigurnije za početnike, jer su uvjeti potpuno kontrolirani a i nema drugih skijaša koju mogu remetiti vašu putanju.

Ono što vam simulator ne može u potpunosti predočiti je teren po kojem ćete skijati u prirodi, a koji može biti brži ili sporiji, te grbaviji ili ravniji. Ono što je sigurno je činjenica kako naučiti skijati ne možete bez pomoći trenera, jer skijanje nije ni malo slično nekoj drugoj vrsti kretanja ili aktivnosti. Tijekom skijanja razvijaju se prilično velike brzine kretanja, pa je veoma važno da naučite kvalitetno se zaustavljati pa čak i kontrolirano padati. Sve navedeno je prvenstveno bitno kako bi izbjegli ozljede koje mogu biti prilično ozbiljne kada je skijanje u pitanju.

Skijanje i zdravlje

Brojni su treninzi pripreme za skijanje, a primarno uključuju vježbe za jačanje mišića natkoljenice, stabilizacije, mobilnosti i izdržljivosti. Na kraju vašeg skijaškog dana potrebno je poduzeti sve potrebne mjere oporavka mišića. Dobro se odmorite, najedite te po mogućnosti pođite u saunu, bazen ili na masažu.

Kvalitetan san je također ključan u skijanju, kao i u svakoj sportskoj aktivnosti. Vjerujemo da ćete nakon dana učenja skijanja na prekrasnom svježem zraku bez problema zaspati i oporaviti se za sljedeći dan vaše skijaške avanture!

kako naučiti skijati

Prednosti skijanja

Kao što je prethodno navede, skijanje donosi mnoge benefite. Uživanje na sviježem zraku, predivnim krajolicima, dobrom društvu samo su neki od pozitivnih stvari ovog predivnog sporta.

Osim toga skijanje je sjajna kardiovaskularna vježba koja vam može pomoći da trošite ozbiljne kalorije i gubite kilograme. Sama umjetnost balansiranja i angažiranja osnovnih i ključnih mišićnih skupina tijekom skijanja.

Kao i svaki sport, preporuka je da se razviju rutinu istezanja i prije svog dana na skijanju zbog smanjenja mogućnosti ozljede.

Izlazak na otvorenom i vježbanje potiče pojačanu proizvodnju endorfina, što stvara osjećaj olakšanja i sreće. Obitelji mogu imati i koristi od dodatnog pojačanja izlaganja vitaminu D suncu, što je posebno važno zimi kada su dani kraći.

Preporučujemo

Komentariši