Lifestyle

Trbušna kila – uzrok, simptomi, liječenje

Što je trbušna kila i zašto nastaje?

Trbušna kila ili hernija nastaje kada dolazi do ispadanja trbušnih organa kroz prirodni ili isto tako stečeni otvor koji se nalazi na prirodnoj stijenci trbuha.

Trbušne kile nazivaju se prema mjestu nastanka: Ingvinalna kila – Pojavljuje se u području prepona kao vidljiva izbočina.

Pupčana kila – Pojavljuje se oko pupka i češća je kod beba i djece nego odraslih. Epigastrična kila – Pojavljuje se u sredini trbuha, iznad samog pupka i ispod prsa.

Femoralna kila – Pojavljuje se ispod pregiba na preponama u samoj sredini gornjeg dijela bedra. Kila na mjestu kirurškog reza – Pojavljuje se na mjestu gdje je odrezan abdominalni zid radi određene operacije.

trbušna kila
Trbušna kila

Zašto nastaje trbušna kila? Uzroci nastajanja najčešće se vežu uz naprezanje trbušnih mišića. Povećani pritisak na trbušnu stijenku može biti izazvan: Viškom kilograma, trudnoćom, dizanjem većih težina, konstipacijom, dugotrajnim kašljanjem.

Nepravilna i loša prehrana također može dovesti do slabljenja mišića i povećanja rizika od nastanka trbušne kile.

Kila se neće povući sama od sebe, stoga je potrebno zatražiti pregled liječnika. Trbušne kile s vremenom se mogu povećavati, što može izazvati neugodne simptome poput osjećaja pečenja i bolova.

trbušna kila
Trbušna kila

Kako se prepoznaje trbušna kila?

Obično je jedini simptom izbočina na mjestu gdje se pojavila trbušna kila. Ponekad je ova izbočina jedino vidljiva kada se nešto podiže ili kada dođe do napinjanja trbušnih mišića.

Kako raste, ona postaje vidljiva i u stajaćem i sjedećem položaju. Simptomi koji se također mogu pojaviti su: Stalna bol na mjestu kile koja se s vremenom sve više pogoršava, osjećaj boli u samom želucu i potreba za povraćanjem, osjetljivost na mjestu izbočine.

Kada se primijete navedeni simptomi važno je zatražiti liječnički pregled.

Ignoriranje stanja može dovesti do propadanja tkiva, i drugih mogućih komplikacija poput infekcija ili gangrene.

Da li se može spriječiti nastanak trbušne kile? Trbušna kila se može prevenirati. Potrebno je izbjegavati pretjerane tjelesne napore koji uključuju težak fizički rad i dizanje teškog tereta.

Poželjno je da se održava zdrava tjelesna težina kako ne bi došlo do pretjeranog nakupljanja kilograma. Često se u prevenciji nastanka trbušne kile preporučuje redovita tjelesna aktivnost koja će ojačati trbušne mišiće.

trbušna kila
Trbušna kila

Da li se trbušna kila može liječiti?

Kako će liječnici zaključiti da osoba ima trbušnu kilu? Liječnici će obično dijagnosticirati kilu na abdominalnom zidu samo na temelju fizičkog pregleda.

Osim navedenog, dijagnoza može uključivati i ultrazvuk i CT kako bi se u potpunosti uklonile druge mogućnosti oboljenja.

Kako se liječi trbušna kila? Jedino trajno te učinkovito liječenje kile je operativnim zahvatom-herinotomija. Potrebno je naglasiti da se trbušna kila tretira na temelju mjesta nastanka i prema simptomima.

Neke kile se mogu ostaviti i pratiti. Poželjno je da se kile operiraju prije nego uzrokuju daljnje probleme. Ukoliko se uspostavi da je kila inkarcerirana i strangulirana, ona može dovesti do blokade rada crijeva.

Dolazi do crijevne opstrukcije koja će uzrokovati mučninu i oticanje trbuha. Ukoliko osjetite nelagodu u trbuhu, potkožnu oteklinu na trbuhu i osjećaj peckanja i boli kod trbuha ili prepona, tada vjerojatno imate trbušnu kilu.

U slučaju pojave trbušne kile svakako je potrebno posjetiti liječnika koji će uz pregled odlučiti kako dalje postupati s ovim stanjem.

Što je hernija trbušne stijenke?

Kila trbušne stijenke je izbočina u području trbuha. Izbočina je napravljena od vašeg tankog crijeva kada se probija kroz malu rupu ili slabo područje u zidu trbuha.

  • Kila u trbušnom zidu ponekad stvara izbočinu koju možete vidjeti, a može i ne mora uzrokovati bol
  • Trbušne kile su česte, osobito kod muškaraca
  • Dizanje teških predmeta ili naprezanje može napraviti da kila izgleda veća, ali ne uzrokuje kilu.
  • Liječnici obično operiraju kile.

Koje su vrste kila trbušnog zida?

Kile se nazivaju prema mjestu gdje se pojavljuju. Trbušne kile mogu se pojaviti na mnogo različitih mjesta:

  • Ingvinalna kila: je izbočinma u području prepona.
  • Pupčana kila: oko pupka, koji je češća kod beba
  • Epigastrična kila: u sredini trbuha, iznad pupka i ispod prsnog koša
  • Femoralna kila: odmah ispod pregiba prepona u sredini gornjeg dijela bedra
  • Kila u području kirurškog reza: na mjestu gdje je abdominalni zid bio odrezan zbog operacije (to se može dogoditi mnogo godina nakon operacije)

Ta su mjesta slaba mjesta u trbušnom zidu. Otvor se može razviti sam ili kada se naprežete.

Inkarcerirana kila je kada petlja vašeg crijeva zaglavi u kili. To može blokirati vaše crijevo.

Strangulirana kila je kada je vaše crijevo zarobljeno tako čvrsto da je prekinut dotok krvi. Dio crijeva koji ne dobiva dovoljno krvi može se rasprsnuti i odumirjeti te, ako se ne liječi, može vas ubiti.

“Sportska kila” zapravo nije kila. To je rastrgan mišić u vašem donjem trbuhu koji može uzrokovati bol na istom mjestu kao prava kila.

Preporuka