Lifestyle

Tablete protiv krpelja za pse – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što su tablete protiv krpelja za pse?

Većina nas koji imaju barem jednog psa, znaju koliko budu krpelji napast i veliki problem kada dođe proljeće, jer znamo da s proljećem dolazi do porasta slučajeva gdje se na vašem psu zavukao krpelj. U većini slučajeva ih psi pokupe kada ih odvedete u šetnju, posebice ako ste ih odveli na livadu ili šumu jer se tamo posebice vole krpelji skrivati.

Idealni uvjeti za krpelje su toplo vrijeme i velika vlažnost zraka. Krpelji kod pasa aktivni su od ranog proljeća, kada se temperatura zraka podigne iznad 15 stupnjeva celzijevih, pa sve do kasne jeseni.

Krpelji ne mogu skakati niti letjeti, ali mogu detektirati vibracije, toplinu, vlažnost, miris i zadah životinje. Neke vrste imaju sposobnost prepoznati sjene.

tablete protiv krpelja za pse
Idealni uvjeti za krpelje su toplo vrijeme i velika vlažnost zraka

Kada traže žrtvu za hranjenje, penju se visoko na vrhove travki. Sa zadnjim nogama se pridržavaju, a prednje noge pružaju u zrak kako bi se što lakše prihvatili za životinju u prolazu

Ponekad možete uloviti krpelj kako hoda po vašem psu, samo ako je pas kratkodlaki, no u većini slučajeva ih tek kasnije primijetite kada su se već napojili krvi i nabubrili su. Uglavnom krpelji ne stvaraju puno problema, osim što su noćna mora kada ih trebate skinuti, no ponekad oni nose sa sobom opasne bolesti, ako su njome bili zaraženi. Najčešće bolesti koje krpelji mogu prenijeti su vam Lyme borelioza i krpeljni meningoencefalitis, te je stoga bitno da zaštite svoga psa kroz davanja tablete protiv krpelja za pse. U nastavku ćemo vam reći kako se daju tablete protiv krpelja za pse i kako vam one djeluju.

Kako djeluju tablete protiv krpelja za pse?

Tablete protiv krpelja za pse vam djeluju na način da stvore u vašem psu određeni imunitet koji odbija krpelje od sebe. Za razliku od ogrlica protiv krpelja, ovdje tablete protiv krpelja za pse stvara unutarnji imunitet i obrambeni sustav koji djeluje protiv krpelja.

Što znači da kada krpelj sleti na tijelo psa i pokušava ugrist, biti će iznenađen s neugodnim iznenađenjem jer će ga sastav tablete koji se proširio kroz cijeli organizam početi uništavati, te tako se krpelj ne bude mogao se napojiti tuđe krvi i na taj način prenijeti potencijalne bolesti. Bitno je da dajete svom psu tablete protiv krpelja kako biste ih zaštitili.

Ovo posebice vrijedi pravilo ukoliko često svojeg psa vodite u šumu ili u parkove, gdje kada dođe proljeće sa njime dođu i razni paraziti kao što su vam to krpelji. Također je bitno i da sebe zaštitite kada idete na takva područja, jer iako je vaš pad siguran, trebate i vi biti sigurni da vas ne ujede krpelj.

tablete protiv krpelja za pse
Tablete protiv krpelja za pse možete dati tako da im razdrobite u par manjih komada

Kako se daju tablete protiv krpelja za pse?

Tablete protiv krpelja za pse se daju na način da mu, najbolje, kroz hranu date tabletu, no možete mu i ovako na samo dati, što može biti ponekad teško za napraviti, posebice za pse koji su inače malo teški pacijenti za dati tablete.

U takvim slučajevima, tablete protiv krpelja za pse možete im onda dati tako da im razdrobite u par manjih komada i pomiješanu s njihovom mokrom hranom im možete dati. Iako jesu tablete protiv krpelja ponekad teže za dati nego da samo stavite ogrlicu protiv krpelja na vašem psu, ipak će tableta protiv krpelja pružati puno bolju zaštitu od krpelja. Isto tako, psi mogu lako skinuti ogrlicu protiv krpelja bilo kroz igru ili čak samostalno.

Stoga vam je puno bolje dati tabletu protiv krpelja i na taj ih način zaštiti od potencijalnog ugriza krpelja. Ove tablete možete kupiti u svakom pet shopu, a ujedno ih možete naručiti online preko mnogih pet web shopova po super cijeni!

Kako pravilno izvaditi krpelje iz psa?

Za uklanjanje krpelja možete potražiti pomoć veterinara ili ga ukloniti samostalno.

Postupak nije toliko kompliciran, a dobro ga je znati jer je preporuka veterinara ukloniti krpelje što prije kako ne bi prenijeli neku od opasnih bolesti, a veterinari nam nisu dostupni 0-24 sata na dan.

Još zanimljivog sadržaja

Komentariši