Kako prepoznati dehidraciju – Arz.hr

Kako prepoznati dehidraciju i uzroci

Contents

Do dehidracije dolazi kada tijelo gubi veću količinu tekućine u omjeru više nego je dobiva, te tada metabolizam organizma ne može normalno funkcionirati. Kako prepoznati dehidraciju kada do nje dođe najlakše ćete prema umoru, pospanosti i suhim ustima. Gubitak tekućine i elektrolita iz tijela može biti uzrokovano različitim uzrocima, a tekućina je izuzetno važna jer služi za izbacivanje toksina, otpada iz tijela i održavanje zdrave kože.

Najbolji način kako prepoznati dehidraciju je da znate što je uzrok dehidracije. Inače tijelo putem znojenja normalnim metabolizmom gubi tekućinu iz tijela ali tokom dana hranom i pićem se to nadoknadi pa tijelo nije dehidrirano, stoga se u ljetnim mjesecima kada su velike vrućine preporučuje uzimati više tekućine.

Osim ljetnih vrućina uzroci dehidraciju su i povišena tjelesna temperatura, proljev, povraćanje, pretjerano znojenje. Uz to uzroci dehidracije mogu biti i visoki šećer u krvi kod osoba s bolesti dijabetes, kod trošenja lijekova za izbacivanje vode diuretika, te kod veće konzumacije alkohola može doći do dehidriranosti organizma.

Simptomi kako prepoznati dehidraciju

Simptomi kako prepoznati dehidraciju ovise o stupnju dehidracije, o tome radi li se o blagoj, umjerenoj ili teškoj dehidraciji. Kod blage dehidracije tijelo je izgubilo maksimalno 2% tekućine, kod umjerene do 5%, a kod teške dehidracije je tijelo izgubilo oko 10% tekućine.

Osim suhih usta, umora i pospanosti, simptomi kako prepoznati dehidraciju su i smanjeno znojenje i manjak uriniranja, javlja se i pojačana žeđ koja se ne može zadovoljiti. Urin je intenzivne žute boje koja odstupa od normalne boje urina, uz to javlja se i suha koža, te glavobolje a moguće su i vrtoglavice.

Kod teških dehidracija se mogu javiti i prestanak izlučivanja urina, narančasti urin, vrtoglavica koja ne prestaje. Osoba je znatno oslabila a nizak krvni tlak će onemogućiti stajanje. Teške dehidracije izazivaju i simptome poput grčeva u rukama i nogama, te probavne probleme poput povraćanja, mučnina. Može se pojaviti povišena tjelesna temperatura, otkucaji srca su ubrzani, a može doći i do napadaja. Treba napomenuti da su djeca i starije osobe više ugrožene kod pojave dehidracije.

Kako prepoznati dehidraciju i što napraviti

Dijagnostika i fizički pregled je način kako prepoznati dehidraciju, a dodatno se može izvaditi krv kako bi se vidjela razina elektrolita i kakav je rad bubrega koji će prvi stradati ukoliko se dehidracija ne liječi. Analiza mokraće je također način kako prepoznati dehidraciju i kako se može sa sigurnosti dijagnosticirati dehidracija.

Liječenje dehidracije se orijentira na nadomještanje tekućine i elektrolita tako da se piju manje količine tekućine što češće, najbolje vode. No, kada osoba ima i povišenu tjelesnu temperaturu potrebno je temperaturu snižavati i istovremeno nadoknaditi izgubljenu tekućinu i elektrolite. Takvu osobu treba smjestiti u ohlađenu prostoriju sa što manje odjeće na sebi.

Kod teških dehidracija će se nedostatak tekućine i elektrolita nadomjestiti intravenoznim unosom tekućine i elektrolita u dehidrirano tijelo. Kada tijelo gubi tekućinu potrebno ju je i nadoknađivati, a kako bi se izbjeglo liječenje potrebno je dehidraciju spriječiti. Za sprečavanje dehidracije treba pojačano uzimati tekućinu u slučaju povraćanja, proljeva, pretjeranih tjelesnih aktivnosti, ljetnih vrućina, bolesti poput gripe i sličnih virusnih oboljenja koja prati povišena tjelesna temperatura i znojenje.

Tagovi:

#Kako #prepoznati #dehidraciju #Arz.hr
Izvorni članak

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar