Lifestyle

Kako se radi ct sinusa

Što je CT sinusa

CT sinusa je kompjuterizirana tomografija kao radiološka metoda koja uz pomoć rendgenskog zračenja i detektora uz pomoć računala snima sinuse, te prikazuje unutrašnje stanje slojeva organa i tkiva. Radiološko zračenje koje se primjenjuje kod CT snimanja je veće nego kod klasičnog rengenskog snimanja, te se provodi uz pomoć uređaja koji je u obliku velikog prstena s cijevima i ugrađenim rendgenskim zrakama i detektorima.

CT sinusa je dijagnostika kojom se snimaju samo sinusi kao dio glave te je pretraga usmjerena na otkrivanje mogućih promjena i bolesti na tkivu sinusa ili tkivu oko sinusa. Kod ovog snimanja s obzirom da je zračenje veće nego kod klasičnog rendgenskog snimanja ne preporučuje se trudnicama jer bi ono moglo naštetiti nerođenom djetetu, a kod ostalih pacijenata potrebno je zaštiti ostale dijelove tijela kako se ne bi nepotrebno zračili dijelovi tijela za koje se ne vrši pretraga.

Neki pacijenti osjećaju nelagodu tokom ove dijagnostike naročito oni koji pate od klaustofobije i ukoliko tokom pregleda osjete napadaj panike ili nešto slično trebaju o tome upozoriti liječnika koji vodi pretragu.

Kako se radi CT sinusa

Snimanje CT sinusa je neinvazivna radiološka metoda kod koje se snimaju šupljine kosti lica te se ovom dijagnostikom detektiraju nepravilnosti na tkivu sinusa. Ovom dijagnostikom se dobivaju snimke sfenoidalnih, maksilarnih, frontalnih i etmoidalnih sinusa, te se promatraju tkiva i otkriva se uzrok poremećaja koji donosi česte upale sinusa koje osoba ima.

Tokom dijagnostike CT sinusa pacijent će dobiti kontrastnu tekućinu pomoću koje će se dobiti snimke koje će ukazati na bilo kakve nepravilnosti jer uz pomoć kontrastne tekućine je bolja vidljivost na kompjuteru. Za vrijeme snimanja osoba će biti u ležećem položaju i mora biti apsolutno mirna, te ukoliko je potrebno kada liječnik to zatraži treba zadržati dah kako bi slika bila što kvalitetnija. Nisu potrebne posebne pripreme za ovaj pregled, no liječnik mora biti upoznat sa zdravstvenim stanjem pacijenta prije pregleda, te će možda biti potrebno napraviti krvne pretrage kako bi se utvrdila razina urea i kreatitnina zbog korištenja kontrastne tekućine koje kasnije bubrezi trebaju preraditi i izbaciti iz organizma.

Čemu služi CT sinusa

Dijagnostika CT sinusa kvalitetnim snimkama može otkriti sve nepravilnosti koje se javljaju na tkivu sinusa, ustanoviti uzrok poremećaja i pomoći kod određivanja terapije liječenja sinusa. Određeni broj ljudi ima tokom godine glavobolje, česta curenja iz nosa, bolove u predjelu sinusa, te su osjetljivi na klimatske promjene koje kod njih izazivaju upalne procese.

CT sinusa je dijagnostika kojom će se utvrditi točan uzrok poremećaja te se uz pomoć ove dijagnostike odrediti liječenje kako bi se spriječilo daljnje oštećenje tkiva i organa sinusa koji imaju svoju funkciju u ljudskom organizmu.

Sam pregled traje desetak minuta i prije pregleda trebate ukloniti sve metalne predmete uključivo i umjetne zubne proteze, nakite, piercinge i slično. Ukoliko osjećate klaustofobiju upozorite liječnika jer za vrijeme pregleda trebate biti mirni i slušati upute liječnika kada zatraži da zadržite dah kako bi snimka bila što kvalitetnija. Ovom dijagnostikom će se otkriti uzrok vaših problema sa sinusima odrediti terapija, te će se vaše tegobe sa sinusima smanjiti i nestati.

Tagovi:

#Kako #radi #sinusa
Izvorni članak