Marina Maljković: Nedopustiv broj izgubljenih lopti, tužna sam zbog toga


(od specijalnog izveštača Mozzart Sporta iz Tokija)

Kada se pogleda statistika sa meča Srbija – Kanada upada u oči podatak o izgubljenim loptama. Naša reprezentacija je imala 28, čak 12 više od protivnika. I pored toga Srbija je uspela da slavi, ali tek posle neizvesne završnice. U dramatičnoj četvrtoj deonici odgovornost je preuzela Ana Dabović. Sa nekoliko poteza je otvorila vrata pobede…

„Cilj je bio da nemamo mnogo izgubljenih lopti, nismo to ispoštovale. Ali, mnogo je teško igrati protiv Kanade. Drago mi je da smo mi njih pobedile, da smo odreagovale bolje i da smo u drugom poluvremenu imale manje izgubljenih lopti“, prokomentarisala je posle meča Ana Dabović. „U Riju smo vodile 18 razlike i izgubile, to je jedna od retkih utakmica da smo toliku prednost ispustile. Znale smo da su one nezgodna ekipa, bore se, ne odustaju i na kraju nam je cilj uvek da pobedimo i to je i najvažnije“.

Ne samo da je pogodila bitne trojke i polaganje za kraj, Ana je imala i asistencije za TV špice.

„Ja uživam na terenu uvek i uopšteno u reprezentaciji, to se vidi. Presrećna sam u svakom trenutku, trudim se da pružim najbolje. Bilo je mnogo lepih poteza na utakmici, borbe, dobrih komentara sa klupe… Naporno nam je sve bilo, mnogo smo čekali ovu utakmicu. Najvažnije je da smo pobedile i da naučimo što pre iz ovoga, da bismo ušli koncentrisanije u sledeći meč. Španija je tim koji će sigurno da kazni mnogo više nego Kanada danas“.

O već pomenutom podatku iz statistike pričala je i selektorka Marina Maljković.

„Znate svi šta ću da kažem, nedopustiv broj izgubljenih lopti posebno jer nam je to bio dogovor u napadu“, istakla je Marina Maljković. „Jedna vrlo važna stavka za naš napad. Znali smo da Kanada igra veoma agresivno, da teraju protivnika što dalje od koša, pa pokušavaju tu da osvoje što više lopti i da daju koš u prvih pet do sedam sekundi napada. Taj posao smo loše uradili, to me ne raduje sigurno. Naprotiv, čini me tužnom jer pričamo o tome od pre Evropskog prvenstva, kada smo prvi put posle zlata pomenuli Kanadu“.

Maljkovićeva je svesna da na premijeri ne može sve da štima, ali bi volela da već na sledećem susretu njene igračice urade baš ono što im je rekla.

„To je nešto što moramo hitno da ispravimo, koliko god bila teška prva utakmica, jer to jesu Olimpijske igre. Svakodnevno sa svim dešavanjima, koliko god je pozitivno i lepo i što uživamo kao srpski tim u medaljama i pobedama jedni drugih, veliki je faktor odvlačenje energije sa tvog prvobitnog cilja. Dobili smo na kraju veoma nezgodnog protivnika, od koga smo izgubili 2016. Idemo dalje da pokušamo da se spremimo za ove dve utakmice. Videli ste danas kakvi su rezultati… Španija je jedva pobedila Koreju, koja važi za najslabijeg protivnika. Svi znaju da igraju košarku, ženska košarka je različita od muške jer su azijske ekipe fenomenalne. Da ne mislim tako ne bih poslednje četiri godine bila što u Kini, što u Japanu“.

Bilo je mnogo dobrih segmenata u igri Srbije, samo se o njima manje pričalo.

„Ispoštovali smo većinu stvari u odbrani, ali ovo su Olimpijske igre. Ili moramo ono što se dogovorimo da radimo, ili… Već protiv Španije nećemo moći da se dogovorimo, pa da ne ispoštujemo. Suštinske stvari ne smemo da omanemo. Na OI je dodatni faktor glava i spremnost igrača da se iznesu stvari. Španija će igrati sa dve nove igračice u odnosu na EP, kao što već znate. Ne tamo neke, nego dve bitne košarkašice u njihovom timu. Mnogo razloga za njih da žele ozbiljan revanš. Pobedili smo ih u njihovoj kući, boli ih mnogo su besne… Videli ste ratnički mentalitet Kanade, a Španija će na neki njihov način biti duplo gora na toj utakmici. Ako želimo da pobedimo, moramo da ispunimo do kraja najvažnije stvari koje dogovorimo, to rade šampioni“, zaključila je Marina Maljković.

Source link

Možda vas zanima

Komentariši