REVOLUCIJA U SRBIJI Prva žena u istoriji srpskog fudbala sa trenerskom PRO licencom i to u društvu Žigića, Lazovića, Ilića, Kovačevića!


Foto: FSS / Ustupljene fotografije

Srpski fudbal je dobio prvu damu sa UEFA PRO licencom!

U društvu velikih asova našeg fudbala, bivših istaknutih reprezentativaca, Lidija Stojkanović, aktuelna selektorka ženske omladinske (U19) selekcije, ispisala je istoriju!

Ni sama Lidija nije mogla, a da ne otkrije koliko je srećna i zadovoljna povodom ove fantastične vesti koja će mnogo doprineti razvoju našeg fudbala.

Prva žena trener sa UEFA PRO licencomFoto: FSS / Ustupljene fotografije

Prva žena trener sa UEFA PRO licencom

– Bila sam u osmoj generaciji trenera koji pohađaju UEFA PRO kurs u okviru Fudbalskog saveza Srbije. U grupi su bila mnoga fudbalska imena poznata široj javnosti poput Nikole Žigića, Saše Ilića, Danka Lazovića, Nenada Kovačevića, Aleksandra Lukovića, Marka Pantelića….To su imena koja su ostvarila reprezentativne karijere i poseduju ogromno iskustvo kao igrači, radili su sa vrhunskim trenerima i bilo je veliko zadovoljstvo „deliti klupu“ sa njima – ističe Lidija Stojkanović.- Moram da istaknem da sam veoma ponosna i srećna jer sam dobila priliku da pohađam ovaj program. Bio je to veliki izazov za mene ali želim da se usavršavam u onome što radim. I zahvalna sam Fudbalskom savezu i Trenerskoj organizaciji na ukazanoj prilici.

Ostaće zapisano da je Lidija Stojkanović prva dama sa najvišim stepenom trenerske diplome u Srbiji…

-U Evropi je prisutan veliki broj ženskih trenera sa PRO licencom. Nadam se da će se vremenom pogledi i kod nas promeniti. Želim da naglasim da je u Srbiji sve više mladih i perspektivnih devojaka koje žele da se bave trenerskim poslom, zato se nadam da će moj primer biti podstrek i motiv više koleginicama da veruju u sebe i svoj rad. Da se usavršavaju i edukuju, jer samo znanjem i konstantnim usavršavanjem možemo da napredujemo – ne ostavlja dilemu Lidija Stojkanović.

Prva žena trener sa UEFA PRO licencomFoto: FSS / Ustupljene fotografije

Prva žena trener sa UEFA PRO licencom

Prva dama sa najvećim stepenom stručnog obrazovanja u fudbalu ima iza sebe zavidnu igračku karijeru. Počela je da igra 1994. godine u ŽFK Maksim-u iz Bajine Bašte, nastavila u Novom Beogradu, Olimpiku iz Novog Sada, Napretku iz Kruševca. Usledio je odlazak u inostranstvo, gde 2005. godine potpisuje za superligaške ekipe sa Islanda HK/Vikingur, kasnije i Filkir.

Prva žena trener sa UEFA PRO licencomFoto: FSS / Ustupljene fotografije

Prva žena trener sa UEFA PRO licencom

Punih šest godina provela je u jakoj konkurenciji na Islandu. Za reprezentativne selekcije igrala je punih 14 godina, dres omladinske reprezentacije obukla je prvi put 1997. godine, već naredne je debitovala za najbolju žensku selekciju Srbije.

Od najdražeg dresa oprostila se kao kapiten na utakmici Srbija – Slovenija (3:0) 2011. godine. Uporedo sa igračkom karijerom, završila je Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu, preneo je „FSS“.

Usledila je trenerska karijera i usavršavanje. Školovanje za „B“ licencu završila je na Islandu gde je još kao aktivna igračica radila sa devojčicama uzrasta 13/14 godina, zatim i starijim 18/19 godina. „A“ licencu je dobila 2014. godine.

VIDEO Prelepe žene fudbalera Španije

Izvorni članak

Možda vas zanima

Komentariši