Lifestyle

Što znači uputnica d1 – AdresarSporta.rs

Što znači uputnica D1 i čemu služi

Što znači uputnica D1 i da li je to vrsta uputnice koja vam treba? O vrsti uputnice koju vam izdaje vodi brigu vaš obiteljski liječnik primarne zaštite koji vam treba izdati određeni tip uputnice ovisno što trebate obaviti i u kojoj zdravstvenoj instituciji. No, ukratko da pojasnimo uputnice koje nose oznaku A se koriste za konzilijarne i dijagnostičke preglede, uputnice oznake B se koriste za bolničko liječenje, uputnice s oznakom C imaju svrhu specijalističke zdravstvene zaštite pri čemu specijalista može unutar zdravstvene institucije izdavati interne uputnice za dodatne specijalističke preglede, te na kraju uputnice s oznakom D su namijenjene ambulantnom liječenju.

Što znači uputnica D1 vama kao pacijentu, ništa pretjerano, no ovom ste uputnicom upućeni na ambulantno liječenje. Uz pomoć ove uputnice možete obaviti ambulantni manji kirurški zahvat, zatim fizikalnu terapiju, te davanje lijekova koji se daju isključivo u bolnicama i nisu dostupni izvan bolnica. Uputnica D1 vrijedi godinu dana, što znači da je unutar godinu dana možete koristiti za svrhu za koju vam je liječnik uputnicu izdao.

Što znači uputnica D1, a što D2

Što znači uputnica D1, a što znači uputnica D2 možda je zbunjujuće za pacijente jer su obje uputnice namijenjene ambulantnom liječenju. Postoji razlika između uputnica D1 i upitnica D2, uputnica D1 je namijenjena ambulantnom liječenju, dok je uputnica D2 namijenjena za dnevnu bolnicu. Dnevna bolnica ima svrhu zamjene za bolnički smještaj za one pacijente koji trebaju primati određenu terapiju koja traje nekoliko sati međutim nije potrebno da pacijent boravi u bolnici. Uputnica D2 se izdaje kada se pacijent upućuje na hemodijalize, kemoterapije, liječenje krvnim pripravcima, operaciju proširenih vena. Ova uputnica vrijedi godinu dana od dana prvog dolaska u dnevnu bolnicu. Kada je uputnica D2 izdana za dnevnu psihijatrijsku bolnicu ona vrijedi 90 dana.

Prema tome vrlo je jasno što znači uputnica D1 jer se njome obavlja ambulantno liječenje, dok se uputnica D2 koristi za terapije i liječenja koja traju nekoliko sati, a moguće i cijeli dan. koja od ovih uputnica vam treba reći će vam liječnik specijalista ili vaš obiteljski liječnik.

Što znači uputnica D1 i što učiniti kada je nemamo

Što znači uputnica D1, te što napraviti kada nismo dobili uputnicu D1 već neku drugu vrstu a potrebna nam je uputnica D1. Papirnate uputnice su sve manje u upotrebi i liječnici izdaju elektroničke uputnice koje pacijent niti ne vidi, a ponekad liječnik primarne zaštite vrši i narudžbu pacijenta i o tome ga informira. No, naručivanje pacijent može obaviti i sam također elektroničkim putem, pa prilikom naručivanja će zdravstvena institucija reagirati ukoliko uputnica koja je izdana nije dobra za ono što trebate obaviti.

Parazol - Protiv parazita

Kada su u upotrebi bile papirnate uputnice dolazilo je do situacija da se osoba naruči za zdravstvenu usluge, pa kada dođe u zdravstvenu instituciju ne može obaviti uslugu jer nema dobar tip uputnice. S elektroničkim uputnicama se izbjegavaju takve situacije jer se već kod naručivanja provjeravaju uputnice, pa pacijent može biti siguran da ima ispravnu uputnicu.

Kada se započne liječenje u jednoj instituciji liječenje se ne može prenijeti u neku drugu institucija, što znači uputnica D1 kada je upotrijebite u jednoj zdavstvenoj ustanovi ne možete prenijeti u drugu već obaviti liječenje gdje ste započeli.

Tagovi:

#Što #znači #uputnica #AdresarSporta.rs
Izvorni članak