Težina nogometne lopte – Arz.hr

Kolika je težina nogometne lopte?

Nogomet je svakako najbitnija sporedna stvar na svijetu, no sigurni smo da nije svatko tko izgovara tu rečenicu kompletno upoznat s pravilima nogometne lopte. Nogomet je za većina nas sport, no isto tako nogomet je zabava – spektakl koji privlači veliku publiku i nešto na čemu se može zaraditi puno novaca. Baš kao i ostala zabavna događanja, nogomet je uvjetovan novcem i organizacijom.

Danas postoji bezbroj nogometnih saveza, klubova i organizacija koje na temelju popularnosti ovog sporta žive i zarađuju novac. Kada neko sportsko događanje doživi velike razmjere, potrebno je i odrediti svako pravilo tog sporta, a tu se ubraja i težina nogometne lopte. Ne postoji unificirana težina nogometne lopte jer postoji toliko proizvođača lopti i suludo je uopće pretpostaviti da će svaka lopta biti identična. Ipak, za velika natjecanja poznate su dimenzije i težina lopte, a takve lopte rade posebno odabrani proizvođači. Upoznajmo se s pravilima jednog poznatog nogometnog natjecanja: UEFA-e.

Težina nogometne lopte na UEFA-i.

Najvažnije izvršno tijelo koje zastupa najpopularniji sport je UEFA kada pričamo o Europi. Premda se možda pitate zašto ne pričamo o FIFA-i, razlog tomu je što je FIFA prati UEFA-ine dimenzije lopte. Težina nogometne lopte FIFA-e odgovara onoj UEFA-inoj – radi se o lopti koja nema precizno definiranu težinu, već je ona definirana između 410 i 450 grama. Kada je u pitanju UEFA, nije definirana samo težina nogometne lopte, već i druge stvari. Tako stoji u pravilima da lopta mora biti okrugla, mora biti napravljena od kože ili nekog drugog materijala koje odobrava FIFA i njen opseg mora biti između 68 i 70 centimetara.

Boja lopte nije definirana, no poznata je činjenica da su lopte obično kričavih boja ukoliko se nogomet igra na snijegu. Nogometne lopte na svakom velikom natjecanju u Europi, ali i u svijetu prate ove dimenzije. Naravno, rekli smo da nije svaka lopta istih proporcija – postoje i druge nogometne lopte.

Težina nogometne lopte varira, no u pitanju su rijetki slučajevi.

Činjenica da je nogomet svjetski, a ne europski sport ide u prilog tome da su nogometne lopte uglavnom istih dimenzija i težine. Kada imamo opskurnije sportove koji su popularni samo u jednom kutku svijeta, onda će oprema i rekviziti za taj sport više varirati kada se sport igra negdje inače nije popularan. Nogomet je tu svakako iznimka: težina nogometne lopte je vrlo unikatna jer danas svi koji igraju ovaj sport streme uspjehu na svjetskoj razini i žele igrati nogomet kakav se igra na najvećim svjetskim natjecanjima. Težina nogometne lopte možda češće odskače od ovih dimenzija kada ga igraju djeca u nekoj siromašnoj sredini.

Ipak, radi se o vrlo jeftinom sportu za koji nije potrebno puno opreme. Zato je lopta često istih dimenzija, a isto tako je to razlog zašto je nogomet tako popularan. Nogomet može igrati svatko. I dok za polo trebate imat konja, skupu opremu i ogroman teren s rekvizitima, za nogomet je potrebna jedna lopta i jedna livada.

Tagovi:

#Težina #nogometne #lopte #Arzhr

Related post

O autoru

Dodaj komentar