Lifestyle

Rosacol – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Rosacol – primjena i djelovanje

Rosacol je lijek koji sadrži djelatnu tvar rosuvastatin naziva se rosuvastatin, a to je statin koji se koristi kako bi se snizio kolesterol u krvi i kontrolirao lipidni profil. Rosuvastatin djeluje inhibiranjem enzima HMG-CoA reduktaze, koji je uključen u proizvodnju kolesterola u jetri. Kada se Rosuvastatin uzima oralno, on se apsorbira u probavnom sustavu i dospijeva u jetru, gdje inhibira enzim HMG-CoA reduktazu. Smanjenje aktivnosti tog enzima rezultira smanjenom sintezom kolesterola u jetri, što dovodi do sniženja ukupnog kolesterola i LDL lošeg kolesterola u krvi. Rosuvastatin također povećava razinu HDL dobrog kolesterola i smanjuje trigliceride u krvi. Ovaj lijek se obično propisuje osobama s visokim kolesterolom, aterosklerozom ili drugim kardiovaskularnim bolestima kako bi se smanjio rizik od srčanih udara, moždanih udara i drugih kardiovaskularnih događaja. Također se propisuje lijek osobama koje ne mogu smanjiti razinu lošeg kolesterola u krvi uz promjenu prehranu i tjelovježbu. Rosacol se mora uzimati prema uputama liječnika, te se doza prilagođava svakom pacijentu posebno.

Rosacol – upute i nuspojave

Rosacol je lijek koji se koristi za snižavanje kolesterola i sprječavanje srčanih bolesti. Uobičajena doza za većinu odraslih osoba je 5 do 40 miligrama jednom na dan, te se obično uzima nakon večere. Međutim, doziranje može varirati ovisno o specifičnom stanju pacijenta i preporukama liječnika. Važno je slijediti upute koje vam je dao Vaš liječnik kako biste postigli željeni rezultat. Rosacol može kod nekih pacijenata uzrokovati nuspojave, no ne doživljavaju ih sve osobe. Uobičajene nuspojave koje se mogu kod nekih pojaviti su bol u mišićima, slabost mišića, bol u zglobovima, glavobolja, bol u trbuhu, zatvor, mučnina i umor. Manje uobičajene nuspojave koje se ponekad javljaju su vrtoglavica, nesvjestica, problemi s pamćenjem ili koncentracijom te problemi s jetrom. Važno je se obratiti svojem liječniku ukoliko doživite bilo kakve nuspojave ili ako imate bilo kakve druge simptome tijekom uzimanja ovog lijeka. Važno je pratiti svoje stanje i redovito se konzultirati s liječnikom tijekom terapije s ovim lijekom.

Rosacol – cijena i iskustva

Rosacol tablete se moraju držati na sigurnom mjestu podalje od dohvata i pogleda djece. Tablete čuvajte u njihovom originalnom pakiranju radi zaštite od vlage i sunčeve svjetlosti. Kada im istekne rok trajanja nemojte ih više dalje uzimati. Rosacol sadrži djelatnau tvar rosuvastatin, a jedna tableta može sadržavati 5,10,20 ili 40 miligrama rosuvastatina u obliku rosuvastatinkalcija. U jezgri tablete se nalaze laktoza hidrat, mikrokristalična celuloza, krospovidon, koloidni bezvodni silicijev dioksid, magnezijev oksid, magnezijev stearat te crveni željezov oksid. U filmu ovojnice tablete se nalaze laktoza hidrat, hipromeloza, titanijev dioksid, triacetin te žuti, crveni ili crni željezov oksid. Tablete dolaze u gramaži od po 5,10,20 i 40 miligrama. Tablete su žute ili roze boje, okruglog oblika, bikonveksne i imaju na jednoj strani oznaku M, a na drugoj strani imaju oznaku RS, RS1, RS2 ili RS4. Lijek se može pronaći u raznim pakiranjima u kutiji i bočici po 14,15,28,30,56,60,84,90 i po 98 tableta. Lijek se izdaje na recept te dolazi po odličnoj cijeni. Kada su u pitanju iskustva drugih pacijenata, mnogi su zadovoljni s brzim i učinkovitim djelovanjem tableta.

Tagovi:

#Rosacol #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Komentariši